
Cariile dentare pot apărea la orice vârstă, iar copiii sunt cei mai predispuși la apariția lor. Majoritatea parinților își doresc ca cei mici să aibă o dantură sănătoasă, dar nu știu ce ar trebui să facă. Iată așadar câteva lucruri utile pentru a menține dințișorii celui mic sănătoși.
O igienă orală corectă începe înainte ca primul dinte al copilului să erupă. Doar pentru că nu îi vedem, nu înseamnă că aceștia nu se află acolo. În general aceștia sunt afectați de zaharurile din lapte și sucuri, din cauza unei igiene orale precare sau din cauza folosirii îndelungate a biberonului. Este indicat să curățați gingiile și obrajii bebelușului cu o bucată de pansament steril îmbibată în ceai de mușețel. Seara, laptele din biberon trebuie înlocuit cu apă, sau direct cu suzeta pentru evitarea apariției cariilor de biberon.
Odată cu apariția primului dinte, puteți utiliza o periuță cu peri moi pentru a curăța dințișorul, dar fără a utiliza pastă de dinți. Curățarea gingiei cu compresa trebuie realizată în continuare până la apariția celorlalți dinți.
Cauzele apariției cariilor dentare la copii
- Utilizarea acelorași tacâmuri de către părinți și copii. Bacteriile din salivă se transmit prin intermediul tacâmurilor, ceea ce duce la riscul apariției cariilor.
- Contactul prelungit al dinților cu zahărul din lichide ( lapte, ceai, sucuri)
- Utilizarea biberonului înainte de somn. Este recomandată înlocuirea acestuia cu suzeta sau cană cu ciup.
- Igiena necorespunzătoare. Este necesară curățarea dinților după fiecare masă, dar mai ales seara înainte de culcare.
Metode de prevenție
- Menținerea unei bune igiene orale – învață-l pe cel mic de la o vârstă fragedă importanța periajului de cel puțin două ori pe zi.
- Limitarea gustărilor care conțin zahăr – este recomandat periajul sau clătirea cu apă pentru a îndepărta zahărul de pe dinți și a preveni erodarea acestora
- Examinarea periodică pentru a observa din timp apariția cariilor sau a colorațiilor
- Vizita la medicul stomatolog – prima vizită a micuțului trebuie să aibă loc după apariția primului dinte de lapte. După aceasta urmează vizite periodice, o dată la 6 luni
Poți începe să utilizezi pastă de dinți pentru periajul celui mic de la vârsta de 2 ani. Folosește o cantitate foarte mică de pastă, de mărime unui bob de orez. Copiii mici nu știu să scuipe și vor înghiții pasta, tocmai de aceea este indicat să utilizezi pastă de dinți cu fluor abia după ce acesta va fi suficient de mare pentru a scuipa. În momentul în care dinții au contact este indicat să începi să utilizezi și ața dentară pentru a curăța dinții celui mic.
La un moment dat, copilul va dori să se spele singur pe dinți. Este bine să îl obișnuiești pe acesta să își perieze dinții, însă trebuie să îl supraveghezi și să te asiguri că periajul este realizat corect. Cel mai bine ar fi ca după ce copilul a terminat periajul, acesta să fie repetat din nou de un adult. Atrage-l pe cel mic cu o periuță de dinți colorată și inventează cântece sau jocuri pentru a putea estima durata periajului.
Prima vizită la dentist trebuie să aibă loc încă de la prima aniversare a celui mic. Poate părea un lucru suprinzător pentru părinți, dar acest lucru îi ajută pe copii să se obișnuiască cu dentistul și cu cabinetul acestuia.
Dacă vrei ca cel mic să aibă o dantură sănătoasă când va deveni adult trebuie să urmezi întocmai sfaturile medicului dentist. Învață-l cât de importantă este igiena orală și urmărește îndeaproape periajul pe care îl efectuează. Nu uita de controalele periodice o dată la 6 luni.