Când este recomandat detartrajul și ce riști dacă nu îl faci

22
dec.

Periajul dentar de două ori pe zi, apa de gură și ața dentară nu sunt suficiente. Indiferent de cât de mult avem grijă de igiena noastră orală, în timp, pe suprafața dinților și sub gingii se formează placa bacteriană iar depunerile de tartru devin tot mai vizibile. Detartrajul este o procedură nedureroasă care ajută la păstrarea dinților și gingiilor sănătoase, completând procesul de îngrijire dentară.

Această procedură de îndepărtare de tartrului de pe suprafața dinților este realizată de către medicul dentist cu ajutorul fie a instrumentelor ultrasonice, fie a instrumentelor manuale sau cu aer comprimat. În general, recomandarea specialiştilor este ca detartrajul să fie efectuat la fiecare 6 luni. Frecvența acestei proceduri poate varia însă de la un pacient la altul în funcție de mai mulți factori, printre care: pH-ul şi compoziţia salivei, regularitatea periajului (de două ori pe zi), conștientizarea importanței folosirii aței dentare sau a duşului bucal.

Cine are nevoie de detartraj? Începând cu vârsta de 6 ani, toată lumea trebuie să meargă la medicul dentist pentru un detartraj, cel puțin o dată pe an, de aceea ar fi bine să știi care sunt beneficiile și la ce riscuri te supui dacă nu îl faci.

Importanța detartrajul dentar

Realizarea detartrajului în mod periodic te scapă de efectele negative pe care le are placa bacteriană şi tartrul asupra danturii, precum sângerările gingivale, apariția cariilor dentare și a respirației urât mirositoare ori mobilitatea dinților și îmbunătățește vizibil aspectul danturii. Petele inestetice de pe suprafața dinților sunt îndepărtate iar zâmbetul devine mai curat și mai alb. De asemenea, efectuarea detartrajului o dată la 6 luni reduce riscul apariţiei gingivitei şi a bolii parodontale, care poate fi urmată de pierderea unuia sau mai multor dinți.

Care sunt factorii care favorizează depunerile de tartru:

  • o igienă orală precară
  • un periaj dentar realizat incorect
  • dinții stâmbi, pentru că în acest caz spațiile interdentare sunt foarte greu de curățat
  • sindromul gurii uscate, care se traduce printr-o cantitate redusă de salivă
  • abuzul de medicamente
  • consumul excesiv de tutun sau cafea

Contrar a ceea ce este posibil să fi auzit până în acest moment, detartrajul nu doare și nu deteriorează smalțul dinților. De asemenea, nu trebuie confundat cu albirea dentară, aceasta este o procedură stomatologică diferită. Programează-te acum la 0374 475 555 și ai grijă de sănătatea dinților și gingiilor tale!

Încă te mai gândești? Detartrajul nu este o procedură costisitoare, fiind mult mai accesibil în comparație cu tratamentul cariilor dentare, afecțiunilor gingivale sau de înlocuire a dinților lipsă, de care s-ar putea să ai nevoie dacă nu ai grijă de dantura ta și nu mergi la dentist pentru îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene. Consultă lista noastră de prețuri aici!

Leave a Comment