Caria dentară este una dintre cele mai frecvente probleme ale pacienților care ajung la medicul stomatolog și afectează cu aproximație 98% din populația României.
Despre caria dentară
Caria dentară nu apare spontan, ci numai în urma unui proces de acumulare a bacteriilor de la nivelul cavității bucale, a unei igiene precare, o cantitate de fluor scăzută, alimentație precară, fumat, dar și din cauza unor factori mai puțin cunoscuți precum lipsa de salivă, pH-ul acid etc. Acestea sunt mai întâlnite în special în partea din spate a cavității bucale, locul unde resturile alimentare se depun după masticație.
Dintele este format din 4 componente: smalț, dentină, cement și pulpă dentară. În momentul în care consumăm alimente sau băuturi cu o concentrație mare de carbohidrați, aceștia sunt transformați în energie și implicit în acizi care în timp distrug straturile dentare și favorizează apariția cariilor.
Ceea ce nu știu pacienții este că acestea sunt vizibile doar când ajung într-un stadiu avansat și doar medicul dentist le poate observa pe cele în stare incipientă. Printre simptome (care apar destul de târziu) enumerăm durerile dentare, sensibilitatea la cald, rece sau dulce, respirație urât mirositoare sau colorații maronii/negre pe anumite suprafețe ale dinților. Netratarea lor într-o fază incipientă poate duce la complicații grave și la costuri mai mari.
Cum clasificăm cariile?
- carii în şanţuri şi fosete;
- carii pe suprafeţe netede;
- carii pe rădăcina dintelui;
- carii secundare sau marginale;
- carii recurente sau recidive.
Tratarea cariilor
În fază incipientă acestea pot fi tratate foarte ușor, prin aplicarea unei soluții cu fluor care nu va face decât să oprească degradarea dintelui. Dacă stadiul acesteia ajunge în nivelul în care creează o „gaură” în stratul dentar, țesutul dentar infectat este înlăturat și umplut printr-o obturație (plombă). Cazurile nefericite în care o carie a avansat prea mult necesită tratamentul de canal. Acesta reprezintă înlăturarea nervului și sigilarea dintelui, acoperirea sa cu o coroană dentară sau restauratea dintelui.
Mituri despre caria dentară și obturații
- Doar zahărul și igiena precară cauzează cariile;
- Caria este singura problemă dentară care se poate agrava;
- Caria nu poate duce la pierderea dintelui;
- O plombă rezistă toată viața;
- Un dinte plombat nu se mai poate caria;
- Dinții de lapte nu pot avea carii;
- Copiii au mai multe carii decât adulții;
- Femeile însărcinate sunt mai predispuse la carii decât alți adulți.
Cum evităm apariția cariilor
- Prin vizita periodică la medicul dentist, chiar dacă nu avem probleme. Sunt foarte importante controalele de rutină;
- Folosim instrumente de igienizare precum ața dentară, apa de gură sau dușul bucal;
- Evităm să ne supunem dinții la diverse traumatisme;
- Evităm alcoolul și fumatul;
- Evităm consumul alimentelor nesănătoase, precum dulciurile sau sucurile;
- Periem dinții de 2 ori pe zi, o dată dimineața și o dată seara.
- Chiar dacă nu putem să ne spălăm pe dinți după fiecare gustare din timpul zilei, putem încerca să ne clătim de fiecare dată gura după masă;
- Alegem o periuță de dinți care să curețe eficient și să înlăture resturile de mâncare;
- Schimbăm periuța o dată la 3 luni sau după gripă/răceală;
- Facem periaj profesional și detartraj o dată la 6 luni;
Dacă a trecut mai mult de 6 luni de la ultima vizită la medicul dentist este momentul să vă faceți o programare. Vă stăm la dispoziție la 0374 475 555!
*Este foarte important să avem cât mai multă grijă de igiena noastră dentară. De asemenea, vă recomandăm să nu apelați sub nicio formă la obturațiile din amalgam sau să le înlocuiți în cel mai scurt timp posibil.