Deși se spune că atunci când îți ies măselele de minte te maturizezi, uneori acești molari pot fi adevărate bătăi de cap.
Măselele de minte sunt al treilea și ultimul set de molari care apar la majoritatea persoanelor în jurul vârstei de 18 ani. Ei pot deveni la fel de utili ca ceilalţi, dacă vor erupe corect, însă de cele mai multe ori acești molari nu sunt aliniați corect și trebuie extrași.
Atunci când molarii de minte nu sunt aliniați corect, aceștia pot fi poziționați orizontal sau îndreptați înspre cel de-al doilea molar. Alinierea incorectă poate afecta poziția celorlalți dinți, făcându-i să devină îngrămădiți.
Deși apar ultimii în cavitatea bucală, din cauza faptului că stau o perioadă foarte îndelungată în maxilar, sau erup doar parțial, acești molari sunt predispuși apariției cariilor. Erupția parțială creează un mediu propice pentru pătrunderea și dezvoltarea bacteriilor orale. Infecția cauzată de aceste bacterii duce la durere, umflături și stare generală de rău. Molarii de minte semi-incluși, adică cei care nu au erupt în totalitate sunt mult mai predispuși cariilor și afecțiunilor gingivale din cauza faptului că sunt greu de curățat, iar utilizarea aței dentare este aproape imposibilă.
Pe de altă parte, molarii incluși, cei care datorită poziției nu au loc să erupă pot afecta și molarii de lângă. Cele mai frecvente probleme pe care le cauzează sunt cariile dentare și afectarea poziției danturii.
Cum afli dacă ai molarii de minte
Întreabă medicul dentist despre poziția molarilor de minte. Cel mai probabil acesta îți va sugera să faci o radiografie panoramică pentru a putea evalua poziția și modul în care sunt aliniați. Acesta poate decide dacă este necesară intervenția unui chirurg pentru extracție.
În unele cazuri, medicul stomatolog sau medicul specialist în chirurgie poate sugera extracția acestor molari chiar înainte de a fi afectați. Aceasta este o metodă de a preveni o extracție mult mai dureroasă și complicată în viitor. Extracția este mult mai ușoară la persoanele tinere, datorită faptului că rădăcinile molarilor nu sunt complet dezvoltate, iar osul este mai puțin dens. În cazul adulților, perioada de recuperare și de vindecare este mult mai lungă.
Extracția molarilor de minte este o procedură simplă în cazul în care molarul a erupt complet. Înaintea extracției se utilizează un anestezic local pentru a amorți zona din jur, exact ca în cazul tratamentului cariei dentare.
Recuperarea depinde foarte mult de complexitatea extracției ( molarul a erupt complet sau este semi-inclus sau inclus). După extracție apar în general sângerări și umflarea zonei, dar nu este nimic grav, ci doar o reacție normală a corpului. De aceea, medicul specialist vă va recomanda un tratament. În general în primele 24 h este indicat să consumați alimente moi și să aveți mare grijă la igiena orală.
Cel mai indicat este să consulți un medic stomatolog periodic pentru a evalua situația molarilor de minte. Un simplu consult te poate scăpa de problemele dentare.