Coroanele și fațetele dentare – secretul unei danturi perfecte

27
sept.

Trebuie să recunoaștem, puține lucruri sunt la fel de fermecătoare ca un zâmbet frumos și strălucitor. Cu toții ne dorim o dantură perfectă, care să cucerească privitorul de la primul surâs. Din fericire, cu ajutorul stomatologiei estetice moderne și a tehnologiei digitale de ultimă generație, putem obține zâmbetul la care am visat dintotdeauna. Despre fațete și coroane dentare, precum și despre tehnologia CEREC aflăm mai multe în următorul articol, de la Dr. Cristina Bârsan.

Când optăm pentru fațete și coroane dentare

„Coroanele dentare sunt recomandate pacienților cu dinți devitalizați (dinți tratați pe canal), care, din cauza unor carii extinse sau a unor traumatisme și-au pierdut pulpa dentară (nervul). Fațetele dentare sunt recomandate, în special, pentru dinții frontali care prezintă modificări de culoare sau în cazul unor traumatisme care au dus la lipsa de substanță dentară, dar în urma cărora se menține vitalitea pulpei”, explică Dr. Cristina Bârsan.

Tipuri de fațete și coroane dentare

Fațetele și coroanele dentare pot fi realizate din:

– rășini compozite;

– porțelan;

– ceramică.

„Cele realizate din rășini compozite sunt, de fapt, niște plombe extinse pe suprafața vestibulară (partea frontală a dintelui), iar dezavantajul lor este acela că nu au o stabilitate coloristică foarte bună.” Colorarea poate avea mai multe cauze, cum ar fi:

– consumul de tutun;

– consumul de băuturi care pătează (cafea, ceai, vin, sucuri de fructe etc)

– consumul de alimente care pătează (ciocolata, jeleuri, sfeclă, afine, fructe de pădure etc)

„Spre deosebire de fațetele și coroanele dentare din rășini compozite, cele din ceramică nu își schimbă culoarea în timp. De asemenea, sunt mult mai rezistente și sunt tolerate perfect de gingie, datorită materialului biocompatibil”, clarifică Dr. Cristina Bârsan.

Fațetele și coroanele dentare din ceramică clasică pot fi obținute prin două proceduri diferite și anume: „

– prin arderi succesive în laboratorul de tehnică dentară;

– prin tehnica modernă computerizată, cu ajutorul sistemului Cerec CAD-CAM.

Beneficiile tehnologiei CEREC

„Fațetele și coroanele dentare realizate prin intermediul tehnologiei CEREC au un avantaj major: se pot obține într-o singură ședință, pacientul economisind astfel timp prețios. Amprentarea dentară digitală este o procedură simplă și constă în scanarea danturii cu o cameră digitală, în timp ce metoda clasică de amprentare presupune folosirea unei linguri și a unui material de amprentare”, explică Dr. Cristina Bârsan. Un alt beneficiu este acela că „dinții existenți necesită o prelucrare minimă, deoarece se îndepărtează foarte puțin din substanța dură dentară”.

Metoda de lucru cu tehnologia CEREC

Metoda de lucru cu tehnologia CEREC constă în 4 etape:

  1. prepararea dintelui;
  2. amprentarea optică;
  3. frezarea;
  4. cimentarea.

„După pregătirea dinților, care constă în șlefuirea minimă a acestora, urmează etapa de amprentare a dinților cu o cameră de scanat intraorală. Dinții sunt apoi frezați, procedeu care durează aproximativ 10 minute. Fațetele și coroanele dentare sunt finisate, glazurate cu un lac special și introduse timp de câteva minute într-un cuptor special pentru ceramică.”

În ultima etapă, cimentarea, „se pregătesc dinții cu un acid care să permită o adeziune mai mare a cimentului pe suprafața acestora, după care sunt aplicate coroanele și fațetele dentare, împreună cu cimentul. Acest ansamblu se fotopolimerizează, după care se îndepărtează cu grijă orice urmă de ciment în exces, astfel încât interfața dinte – restaurare să fie una netedă”, explică Dr. Cristina Bârsan.

Metoda clasică de amprentare

„După pregătirea dinților prin șlefuire, fațetele și coroanele dentare sunt amprentate clasic cu lingura de amprentat și cu materialul de amprentă. Apoi, acestea sunt trimise la laboratorul de tehnică dentară, unde sunt turnate modelele din gips – copia pozitivă a amprentei.” Un dezavantaj al metodei clasice de amprentare este acela că „necesită mai multe vizite la medicul dentist, pentru amprentare, probe și realizarea lucrării finale”.

Dacă pacientul are o igienă orală corespunzătoare și dacă merge regulat la un control stomatologic (la fiecare 6 luni), fațetele și coroanele dentare pot avea o durată de viață de 10-15 ani. Dr. Cristina Bârsan ne atenționează asupra faptul că „o igienă orală precară, care nu implică perierea dinților de două ori pe zi și folosirea aței dentare, poate determina apariția cariilor pe rădăcina dintelui, ceea ce poate duce în timp la pierderea dintelui cu tot cu fațetă sau coroană”.

 

 

Leave a Comment