Cum recunoști abcesul de cauză dentară

30
apr.

Abcesul dentar este o infecție bacteriană care apare la baza dintelui, în jurul rădăcinii dintelui sau în spaţiul dintre gingie şi dinte, sub forma unei umflături roşii, congestionate, care colectează puroi. Netratat la timp acesta se poate extinde la țesturile învecinate, cauzând infecții extrem de grave. Din acest motiv, abcesul dentar este considerat o urgență stomatologică. Prin urmare, dacă vă confruntați cu o astfel de problemă dentară este indicat să mergeți în cel mai scurt timp la dentist. Tratamentul de urgenţă stomatologică este reprezentat de incizia şi drenarea colecţiei purulente și poate continua cu tratarea sau extracţia dintelui, în funcție de caz.

Tipuri de abces dentar

Există 3 tipuri de abces dentar:

  • abces gingival este situat la nivelul gingiei și nu afectează dintele sau ligamentul periodontal, țestul ce înconjoară rădăcina dintelui și o leagă de osul alveolar;
  • abcesul periodontal afectează structura de suport a osului dintelui;
  • abcesul periapical este localizat în pulpa dintelui.

Cauzele abcesului dentar

Cauzele apariției abcesului dentar sunt fie bacteriile din placa bacteriană, de la nivelul marginii gingivale, resturile alimentare rămase între gingie și dinte, tartrul subgingival, traumatismele dentare, infecțiile din interiorul dintelui, cariile dentare netratate. Un alt factor responsabil pentru apariția acestei infecții bacteriene sunt obturațiile sau lucrări dentare vechi ori realizate defectuos. De asemenea, erupția incompletă a dinților, dar mai ales a molarilor de minte, atunci când gingia acoperă coroana dentară, favorizând depunerea bacteriilor.

Semne și simptome

  • durere sub formă de pulsații care poate crește treptat în intensitate;
  • sensibilitate la atingere și în timpul masticației;
  • sensibilitate dentară la rece și la cald;
  • gingie înroșită și tumefiată;
  • apariția unei colecții de puroi sub forma unei umflături;
  • sângerări la periaj;
  • respirație urât mirositoare;
  • modificări ale gustului, gust neplăcut;

În cazuri mai grave, abcesul dentar poate influența starea generală de sănătate a pacientului, fiind însoțit de febră, frisoane și dureri de cap.

Tratamentul abcesului dentar

În primă fază se realizează o incizie la nivelul gingiei pentru a drena puroiul din interiorul abcesului dentar. În funcție de mărimea și poziția abcesului, acesta poate fi tratat prin interiorul canalului radicular, prin drenaj endodontic. Există și cazuri în care se poate recurge la ambele variante de tratament. Pentru a preîntâmpina extinderea infecției la țesuturile învecinate și complicațiile viitoare și ameliorarea durerii, medicul dentist vă poate prescrie administrarea de antibiotice. În cazul în care infecția este foarte avansată și nu mai există nicio intervenție medicală care poate remedia situația, soluția finală este extragerea dintelui.

Prevenirea abcesului dentar

Abcesul dentar poate fi prevenit în aproape toate cazurile printr-o igienă orală riguroasă, care presupune periajul dentar de două ori pe zi, folosirea aței dentare, a dușului bucal și a apei de gură, schimbarea periuţei de dinţi o dată la trei luni, controlul periodic și efectuarea unui detartraj profesional cel puțin o dată pe an și tratarea la timp a problemelor dentare, de exemplu, a cariei dentare.

Leave a Comment