Periajul dentar este o rutină cu care deja ne-am obișnuit, iar majoritatea dintre noi știm ce beneficii aduce sănătății noastre, atât orale cât și generale. Adesea acordăm atât de multă importanță periajului și utilizării aței dentare încât uităm să ne curățăm și limba. Totuși dacă îți dorești să ai o igienă orală corespunzătoare trebuie să acorzi mare atenție curățării limbii.
De ce este important să îți cureți și limba
În cavitatea orală există foarte multe bacterii, iar majoritatea se află pe limbă. Aceste bacterii apar atât din mediul înconjurător, cât și din alimentele și băuturile pe care le consumăm. Pe suprafața limbii există papilele gustative, care creează un mediu propice pentru acumularea bacteriilor. În timp acestea pot duce la apariția unor probleme cum este halitoza sau mirosul neplăcut al gurii. De asemenea limba poate căpăta o culoare albicioasă. În afară de aceste probleme, acumularea de bacterii poate afecta gingiile și dinții, ducând în timp la apariția cariilor.
Cum îți poți curăța limba
Curățarea limbii este un procedeu foarte simplu. Există 2 moduri în care poți face asta.
- Utilizează o racletă pentru limbă. Aceasta se mulează perfect pe limbă îndepărtând depunerile și bacteriile. Pur și simplu pune marginea instrumentului pe partea din spate a limbii și trage ușor racleta înainte.
- Poți utiliza o periuță de dinți obișnuită. Periază limba ușor cu o periuță umedă, din spate spre vârful limbii. Poți face acest lucru înainte sau după periaj, dar înainte de a clăti gura.
Trebuie să știi că pentru unele persoane senzația poate fi neplăcută, însă acest lucru nu trebuie să te împiedice să îți cureți cum trebuie limba.