Implanturi dentare vs punți dentare

16
aug.

Lipsa dinților reprezintă una dintre cele mai mari probleme ale unui om. Aceasta reprezintă un impediment  în cadrul vieții sociale și a încrederii în sine și ne poate face nefericiți.  Majoritatea pacienților care doresc să își înlocuiască dinții, se lovesc de aceași întrebare: “Implant sau punte dentară?“ Acest articol este pur informativ, întrucât, numai în baza unei consultații, experții clinicii Dr Leahu îți poate spune care alternativă estea cea mai potrivită pentru tine. Cea mai bună decizie va fi luată împreună cu medicul dentist.

Implantul dentar reprezintă o piesă din titan cu forma unui șurub. Rolul său este de a crea o rădăcină artificială în osul maxilarului, în locul unde dintele sau dinții lipsesc. Acesta este una dintre cele mai cunoscute metode de adăgare a dinților lipsă, mulți oameni recurgând la metoda implantului dentar, în prezent, metodă care devine din ce în ce mai apreciată și mai dezvoltată în rândul tehnologiei dispuse.

Puntea dentară este o alternativă clasică cunoscută și apreciată de către pacienți, fiind o lucrare protetică ce se folosește de mult timp în stomatologie. Acestea sunt alcătuite din două părți, fiecare dintre ele având un alt rol în alcătuirea și funcționarea ei.

Pentru o decizie cât mai corectă, trebuie luată în considerare starea de sănătate generală a pacientului, gradul de igienă orară, viciile, dar și valoarea parodontală a dinților stâlpi.

  • Ca timp estimativ, o punte dentară poate fi finalizată într-un timp relativ mai scurt, de câteva ședințe, în timp ce implanturile au nevoie de 3, până la 6 luni. Să nu uităm că implantul dentar reprezintă o intervenție chirurgicală.
  • Ca estetică, implantul dentar se va apropia cu mult mai mult de termenul de “excelență”. Desigur că și puntea poate oferi rezultate estetice bune, doar că prin comparație, implanturile dentare câștigă la acest aspect.
  • Implanturile dentare sunt mai ușor de îngrijit, pentru că pot înlocui separat fiecare dinte. Puntea dentară poate crea probleme în cadrul periajului și poate crește măsurile de igienizare.
  • Implanturile se află pe un suport independent, în cadrul punților dentare fiind necesară șlefuirea dinților vecini.
  • Ca durată de viață, implanturile sunt făcute să reziste toată viața, astfel că este nu necesită înlocuire. O igienă bună, oferă pacientului avantajul de a avea implantul dentar fără alte complicații. Acestea sunt rezistente la carii și crează foarte rar probleme gingivale. O punte dentară are o durată medie de viață de aproximativ 10 ani.
  • Pentru că au mai multe avantaje decât punțile dentare, implicit și costul unui implant este mai ridicat.

Astfel, de cele mai multe ori, datorită numeroaselor avantaje, implanturile reprezintă cea mai bună soluție pentru înlocuirea dintelui lipsă, însă, in funcție de organismul, bugetul și timpul pacientului, se poate opta în unele cazuri chiar și pentru punțile dentare.

Leave a Comment