Periajul interdentar: importanță și beneficii pentru sănătatea orală

12
dec.

Sănătatea și implicit sănătatea orală este lucrul cel mai de preț pe care îl avem. O dantură sănătoasă este cea care ne oferă posibilitatea de a ne bucura de alimentele preferate, ne dă încredere în propria persoană și ne îndeamnă să zâmbim mai des. Din păcate, uneori igiena orală este neglijată, ceea ce poate duce în timp la probleme majore de sănătate a dinților. Este însă periajul dentar normal suficient? Nu, acesta este doar începutul.

Este important să completăm ritualul zilnic de igienă orală cu folosirea periuței interdentare și a aței dentare. Astfel, resturile de alimente care s-au adunat în spațiile dintre dinți vor fi îndepărtate iar riscul apariției cariilor dentare sau a afecțiunilor gingivale scade semnificativ. În plus, curățarea interdentară ajută la menținerea unei respirații mereu proaspete. Periuța interdentară nu trebuie să ia locul celei normale. Aceasta trebuie folosită doar pentru spațiile înguste dintre dinți, acolo unde periuța normală nu are acces.

Periuța interdentară se găsește pe mai multe mărimi. Pacientul o va alege pe cea potrivită nevoilor sale. La fel ca periuța normală, aceasta trebuie schimbată la fiecare trei luni sau chiar mai devreme, atunci când perii prezintă semne de uzură, de exemplu, sunt decolorați sau și-au pierdut din fermitate. Atunci când o folosiți trebuie să efectuați mișcări lente, fără a forța periuța între dinți. Atât în timpul periajului, cât și după periaj periuța interdentară trebuie clătită sub un jet de apă curată.

Spre deosebire de periuța interdentară, ața dentară nu îndepărtează doar placa și resturile alimentare depozitate între dinți, ci și pe acelea de sub linia gingiei. Pentru început este necesară ruperea unei bucăți de ață și înfășurarea acesteia, la ambele capete, pe degetele arătătoare de la mâini. Introducerea aței între dinți trebuie făcută cu firul perfect întins. Mișcați cu grijă ața de sus în jos și curbați-o ușor în jurul dintelui. Mare atenție la gingie!

Un lucru mai puțin cunoscut, este acela că atunci când a apărut, ața dentară se numea „fairy floss” sau ața dentară a zânelor. Este necesar ca după folosirea acesteia să vă clătiți cu apă de gură sau apă simplă, pentru a elimina toate resturile de alimente. Este posibil ca la început să vă confruntați cu ușoare sângerări gingivale, nu este un motiv de îngrijorare. În câteva zile, după ce veți căpăta mai multă îndemânare, gingia nu va mai sângera atunci când utilizați ața dentară.

Atât ața dentară, cât și periuța interdentară trebuie să completeze ritualul zilnic de îngrijire a dinților, fiind indicate chiar și persoanelor care poartă aparat dentar. Se recomandă folosirea lor o dată pe zi, împreună cu apa de gură și dușul bucal. Pentru a veni în sprijinul unei igiene orale corecte, nu uitați de vizita le medicul dentist. Dacă nici măcar nu vă mai aduceți aminte când ați călcat ultima data într-un cabinet stomatologic, atunci este clar că aveți nevoie de un control la medicul dentist. Vă puteți programa simplu și rapid la numărul de telefon 0374 475 555. Vă așteptăm în Clinicile dentare Dr. Leahu, unde orice problemă dentară își găsește rezolvarea!