Sensibilitatea dentară

18
sept.

Sensibilitatea dentară este una dintre cele mai comune probleme ale oamenilor din ziua de astăzi și se dezvoltă la persoanele cu o vârstă cuprinsă între 20 și 50 de ani – ceea ce înseamnă că este o problemă majoră a populației, întrucât sunt afectate toate categoriile de vârstă, mai puțin copiii. Aceasta se dezvoltă în momentul în care smalțul devine prea subțire sau când gingia se retrage, expunând dentina. Reacția sensibilității dentare este datorată de contactul cu stimuli de origine fizică sau chimică, precum alimente și lichide la temperaturi extreme (foarte calde sau foarte reci) dar și cu un conținut bogat în zahăr, sau doar la simpla atingere. Efectele sunt reprezentate de dureri la nivelul unui sau mai mulor dinți, care pot varia.

Sensibilitatea dentară apare ca urmare a contactului direct al stimulului cu dentina expusă.

Aceasta se poate dezvolta ca urmare a:

– periajului excesiv;

-retracțiilor gingivale

-leziunilor de uzură dentară precum abfracția;

-eroziunii (prin consumul exagerat de alimente acide)

-bruxismului (scrâșnirea dinților);

-cariilor;

-gingivitei (afecțiunile gingiei)

-albirii dentare

-șlefuirii, detartrajului

Există numeroase soluții pentru a diminua sau a stopa evoluția sensibilității dentare, ba chiar a o preveni, iar Iulia Iordache, medic voluntar în cadrul clinicilor dentare Dr. Leahu ne va da mai multe detalii: “Deși mulți oameni suferă de această problemă, fiind una dintre cele mai întâlnite afecțiuni ale dinților, există numeroase soluții pentru a ne face viața mai ușoară. Este recomandat să folosim o pastă de dinți specială, cu un conținut mai mare de fluor, dar și apa de gură care ajută la întărirea smalțului nostru. Tehnica de periaj trebuie să fie adecvată și periuța de dinți este necesar să aibă peri moi pentru a facilita acest lucru – nu trebuie să periem dinții prea puternic! Este recomandat să reducem sau să evităm pe cât posibil consumul de alimente acide precum fructele, sucurile carbogazoase, anumite sosuri dar și dulciurile sau alimentele cu temperaturi extreme. De asemenea, gutierele pentru bruxism pot reprezenta o soluție pentru persoanele care suferă de această afecțiune. Nu în ultimul rând, cea mai importantă variantă rămâne vizita regulată la medicul stomatolog, care vă poate recomanda o curățare profesională a dinților și vă poate oferi soluții personalizate problemelor dumneavoastră.” spune dr.Iulia Iordache.

Datorită sensibilității dentare, din ce în ce mai mulți oameni nu se pot bucura de gustul alimentelor preferate, ba chiar devine o alegere dificilă în a le consuma, întrucât pot provoca disconfort la nivelul cavității bucale. Din fericire, există suficient de multe soluții pentru această afecțiune, fiind o problemă cu care mulți dintre noi se confruntă. Tot ce trebuie să știm este că, sensibilitatea dentară necesită o mai mare îngrijire a dinților noștri. Pacienții trebuie să înțeleagă că prin simpla vizită regulată la medicul stomatolog pot preveni apariția acesteia.

 

 

Leave a Comment