Campanie de prevenție dentară în școli și grădinițe

26
sept.

Un copil care merge la stomatolog va fi un adult cu o dantură sănătoasă! Copiii sunt mult mai sensibili și predispuși la apariția afecțiunilor dentare. Caria dentară este cea mai comună afecțiune dentară, cu care se confruntă copiii de toate vârstele. Tocmai de aceea cei mici trebuie să meargă la medicul dentist încă de la apariția primului dințișor.

Știm că nu este ușor să fii părinte și să te împarți între locul de muncă și familie, așa că toamna aceasta am decis să venim în ajutorul părinților prin campania noastră de prevenție dentară adresată copiilor. Ca o primă etapă am ales să desfășurăm această campanie în grădinițele și școlile din zona Pipera –Voluntari. Prin această campanie dorim să atragem atenția asupra importanței igienei orale la copii. Cei mici trebuie să știe cum să aibă grijă de dinții lor și cum să efectueze corect periajul dentar.

Campania se bazează pe vizite în grădinițe și școli. Medicul pedodont le explică celor mici ce sunt cariile și cum se formează, dar mai ales ce pot face pentru a împiedica apariția acestora. Am avut surpriza plăcută ca cei mici să fie foarte interesați de tehnica periajului și mai ales de efectuarea periajului pe modelul de studiu.

Fiind vorba și de copii foarte mici, de 2-3 ani este foarte important ca aceștia să aibă contact cu medicul stomatolog într-un mediu plăcut pentru ei, iar prima consultație să fie practic o joacă. Astfel, frica de stomatolog nu apare, iar copilul nu va refuza să meargă la un consult sau tratament.

Consultația realizată în grădiniță este una foarte simplă și nedureroasă pentru cel mic. Utilizăm doar instrumente de unică folosință, mănuși și măști. Dorim ca totul să fie exact ca într-un cabinet stomatologic, doar că într-un mediu în care copii se simt în largul lor. Pentru copiii cu teamă de stomatolog este foarte util să observe faptul că prietenii lor nu au simțit nicio durere în urma consultului, acest lucru dându-le curaj să încerce și ei. Desigur pentru a le oferi copiilor o experiență și mai plăcută, oferim tuturor participanților diplome și buline de curaj.

Ne bucurăm să vedem că instituțiile de învățământ sunt foarte receptive la mesajul pe care dorim să îl transmitem și ne permit desfășurarea acestui tip de acțiune. Cadrele didactice sunt foarte interesate de sănătatea celor mici și îi încurajează pe părinți să meargă cu cei mici la medicul stomatolog.

Leave a Comment