Știai că poți merge gratuit cu cel mic la medicul stomatolog?

27
sept.

Puțini știu că în baza contribuției la asigurarea de sănătate copiii pot beneficia de tratamente stomatologice gratuite. De departe cea mai mare problemă o reprezintă numărul foarte mic de unități medicale care lucrează în parteneriat cu CNAS. În momentul de față, Clinicile Dentare Dr. Leahu este singura unitate de acest fel din București care decontează servicii stomatologice pentru copii în partneriat cu CASMB.

Acest parteneriat a început datorită dorinței de a oferi copiilor tot ce este mai bun pentru sănătatea acestora. Majoritatea au probleme stomatologice foarte mari din cauza neglijării igienei orale sau pur și simplu din cauză că părinții nu își permit să îi ducă la stomatolog. Ne confruntăm astfel cu cazuri grave în rândul copiilor, pe care le întâlnim în general doar la adulți. Tocmai de aceea dorim să venim atât în sprijinul copiilor cât și al părinților și să oferim tratamente stomatologice gratuite pentru copii.

Procedura este extrem de simplă, singurele documente pe care pacienții trebuie să le prezinte sunt certificatul de naștere sau cartea de identitate a copilului, cartea de identitate a părintelui și dovada de asigurat a părintelui.

Tratamentele gratuite se oferă în baza bugetului alocat lunar de CASMB. Din păcate, în București, Casa Națională de Asigurări de Sănătate atribuie fiecărui medic un buget de 1090 lei pentru toți copiii pe care îi are de tratat în luna respectivă. Dacă stăm să ne gândim că tratamentul unei carii este decontat la 94 lei, asta ar însemna că un medic ar putea să efectueze doar 10 carii gratuit. Un copil are 20 de dinți de lapte, la care se adaugă și cei permanenți. Așadar, pe lângă tratamentele cariilor se adaugă și tratamentele preventive cum ar fi sigilările dentare. Din acest buget, ar fi aproape imposibil să putem rezolva toate problemele cu care se confruntă un copil.

Din fericire în clinicile Dr. Leahu avem un număr de 7 medici care se află în contract cu casa de asigurări, putând astfel să ajutăm 50-60 de copii pe lună cu astfel de tratamente stomatologice.

Pe de altă parte, o mare problemă cu care ne confruntăm în momentul de față este birocrația. Acesta este și motivul pentru care majoritatea cabinetelor și clinicilor stomatologice nu doresc să se implice în astfel de acțiuni. Dorim să tragem un semnal de alarmă și să dăm în același timp un exemplu colegilor noștri. Deși bugetul este mic și birocrația ne pune piedici la tot pasul, schimbarea începe cu noi.

Leave a Comment