
Nu știi sigur dacă ți-au erupt măselele de minte? Te apuci să numeri dinții, dar îți dai seama că nu știi câți dinți trebuie să ai în gură? Avem noi răspunsul. Un adult are 32 de dinți permanenți, distribuiți în mod egal pe arcade, 16 pe maxilar și 16 pe mandibulă. Nu toți dinții au însă aceeași formă și îndeplinesc aceeași funcție. Există 4 categorii disticte de dinți: incisivi, canini, premolari și molari.
Incisivii sunt în număr de 8, 4 superiori și 4 inferiori, și sunt de două feluri, centrali și laterali. Incisivii centrali, 4 la număr, sunt dinții din față, denumiți în termeni populari și lopătari. Aceștia sunt lați și au o margine ascuțită care ajută la tăierea alimentelor. Incisivii centrali sunt urmați de o parte și de alta de incisivii laterali, care sunt puțin mai mici și au o singură rădăcină. Pe lângă rolul pe care aceștia îl au în masticație, dinţii din față ajută la rostirea cuvintelor și au un rol extrem de important în estetică. Cele mai frecvente carii care apar la nivelul dinților incisivi sunt cariile interdentare.
Caninii sunt considerați dinți extrem de puternici și rezistenți, fiind printre cei mai longevivi dinți din cavitatea orală. Sunt în număr de 4 (2 pe mandibulă și 2 pe maxilar) și sunt poziționați imediat după incisivi. Au o formă ascuţită spre bază, fiind folosiți pentru sfâșierea alimentelor. Asemeni incisivilor, caninii pot avea și un rol estetic, putând fi observați atunci când vorbim sau zâmbim. Aceștia apar în jurul vârstei de 11 ani.
După canini urmează premolarii. 4 sunt situați pe arcada superioară și 4 pe arcada inferioară. Rezistența lor nu este tot atât de mare ca în cazul caninilor. Pe lângă rolul pe care îl au în masticație, aceștia mai pot avea și un rol estetic, mai ales în cazul persoanelor care au un zâmbet larg. Atât premolarii, cât și molarii sunt predispuși la apariția cariilor ocluzale, motiv pentru care medicul dentist recomandă sigilarea lor imediat după ce aceștia erup.
Dinții situați posterior premolarilor se numesc molari și sunt cei mai numeroși, fiind găsiți în cavitatea orală în număr de 12, câte 6 pe fiecare arcadă. Ultimii molari de pe fiecare arcadă sunt defapt așa numitele măsele de minte, care în unele cazuri nu erup sau îi înghesuie pe ceilalți. Au o suprafață lată, fiind cei mai mari dinți. Molarii asigură masticația și pot juca un rol important în susținerea lucrărilor dentare.
Data viitoare când vei merge la dentist vei ști să îi zici cu exactitate medicului stomatolog ce dinte te doare, fără să indici cu degetul. De asemenea, nu vei mai fi pus în situația jenantă de a întreba „unde vine mai exact asta?”, atunci când dentistul îți va spune că ai o carie pe incisivul lateral superior stânga. Te așteptăm la Clinicile Dentare Dr. Leahu să îți faci controlul stomatologic anual! Pentru programări poți suna la numărul 0374 475 555.