Educația dentară se dobândește de la vârste mici

06
oct.

La grădinița Olga Gudynn este zarvă mare. Cei mici se foiesc pe scaune. Au auzit că astăzi de dimineață vor veni doi medici dentiști pentru a-i învăța cum să aibă grijă de dințișorii lor și cum să se spele corect. Două fețe necunoscute își fac apariția în sală. Îi salută cu zâmbetul pe buze pe cei mici și se prezintă. „Eu sunt Asma, iar ea este colega mea Anca. Suntem medici dentiși și ne ocupăm de dințișorii copiilor. Astăzi am venit la voi ca să vă arătăm cum să vă periați corect dinții. Cine s-a spălat în dimineața aceasta pe dinți?” Aproape toate mânuțele se ridică în aer. Îi surprind atenți, curioși și dornici de a afla cât mai multe lucruri noi. Copiii sunt receptivi la sfaturile primite și pun întrebări.

„Acum am vrea să ne uităm la dințișorii voștri să vedem cât de sănătoși sunt. Cine este cel mai curajos dintre voi și vine primul la mine să numărăm dințișorii?” Copiii se așează nerăbdători în șir indian și își așteaptă cuminți rândul la consult. Unul câte unul iau loc pe scăunelul din fața doamnei doctor Asma, care îi consultă cu grijă și atenție. „Gurița mare, mare! Gurița mare ca de crocodil!”, îi încurajează doamna doctor Asma, în timp ce în sală se aud chicoteli.

Atunci când îi vine rândul, fetița cu păr blond cârlionțat se uită timid de jur împrejur, sperând că mai este cineva înaintea ei. Face totuși un pas înainte, dar ezită să se așeze pe scaun. Doamna doctor Asma o prinde de mânuță și o asigură că nu are de ce să îi fie teamă. Îi arată oglinda cu care se va uita la dințișori și îi promite că nu va simți nimic. Fetița prinde curaj și se așează pe scaun. „Oglindă, oglinjoară, cine are cei mai frumoși dinți din țară?”, întreabă medicul nostru pedodont. Fetița râde și deschide gura mare. În acea clipă orice urmă de frică s-a evaporat.

Un băiețel se apropie și îi șoptește doamnei doctor Asma că are un dinte care se mișcă. Aceasta îl liniștește și îl întreabă dacă o lasă să se uite puțin la dințișorul care stă să pice din moment în moment. Lacrimile încep să se prelingă pe orajii băiețelului. Copiii se adună roi în jurul lui. Dintr-o dată se face liniște deplină în sală. Doamna doctor îi cuprinde mânuțele într-ale dânsei și îi explică băiețelului că dintele de lapte trebuie să fie ajutat să cadă, pentru a face loc dintelui permanent. „Acum o să fii mare, o să ai un dinte de oameni mari!” Pe nesimțite, doamna doctor mișcă ușor dintele și acesta se despinde. Copilul se uită mirat când la dintele din palmă, când la doamna doctor. „Asta a fost tot. Gata, ai scăpat! Ai văzut că nu a durut?”, îl întreabă Asma. Băiețelul zâmbește. Un ropot de aplauze inundă toată încăperea.

1, 2, 3… rând pe rând dințișorii sunt numărați de către doamna doctor Asma Năstase, în timp ce doamna doctor Anca Alegică notează problemele fiecărui copilaș pe o fișă. Copiii primesc după consult o diplomă de curaj și un sticker cu dințișor de pus în piept, roz pentru fetițe și albastru pentru băieței. Fișele sunt înmânate educatoarei pentru a fi date părinților. Încântarea se citește pe fețele tuturor. Copiii își iau la revedere de la doctorii noștri super eroi. Lăsăm în urmă peste 100 de prichidei care începând de astăzi vor fi mai conștincioși atunci când se vor spăla pe dinți.

Campania de prevenție a problemelor dentare din școli și grădinițe continuă și în acest an, alături de echipa de medici pedodonți a Clinicilor Dentare Dr. Leahu! Sănătatea orală este neprețuită, de aceea este important să avem grijă de ea chiar de la apariția primilor dinți de lapte.

Leave a Comment