Efectele fumatului asupra dintilor

07
apr.

Multi pacienti care isi doresc un implant dentar nu inteleg de ce trebuie sa renunte la fumat. Faptul ca fumatul afecteaza sanatatea nu este un lucru nou. Dar stii ca acest obicei te poate impiedica sa obtii cel mai bun rezultat al unui tratament cu implant dentar?

Gura si plamanii sunt principalele organe care intra in contact cu fumul de tigara. Fumatul are doua mari efecte negative asupra sanatatii orale. In primul rand, fumul de tigara arde tesuturile moi din cavitatea bucala si blocheaza glandele salivare, avand ca efect principal uscarea gurii. In al doilea rand, nicotina afecteaza vasele de sange, scazand fluxul sanguin. Acest lucru afecteaza vindecarea unui implant dentar, prin impiedicarea vindecarii maxilarului, motiv din cauza caruia implantul dentar poate cadea.

Lipsa salivei duce la acumularea bacteriilor ce pot produce afectiuni dentare, precum boala parodontala.

Succesul implantului dentar sta in integrarea osoasa a radacinii de titan. Fumatul, imediat dupa interventia de inserare a implantului, scade ritmul de vindecare si creste riscul aparitiei infectiei ce duce, implicit, la pierderea implantului. De cealalta parte, persoanele care au renuntat la fumat inainte de tratamentul cu implant dentar au avut aceeasi rata de succes ca nefumatorii. De preferat, persoanele care vor un tratament cu implant dentar reusit, trebuie sa renunte la fumat cu cel putin patru saptamani inainte de procedura.

In gura unui fumator, implanturile dentare intalnesc un mediu mult mai periculos. Studii recente, realizate pe implanturi atat la fumatori cat si la nefumatori, releva faptul ca la fumatori volumul osos scade anual cu 0,16mm/an. Desi nu pare mult, in timp acest lucru duce la pierderea osului din jurul implantului, rezultatul final fiind pierderea implantului.

Asadar puteti  intelege de ce fumatul poate reprezenta o amenintare pentru implantul dentar. Ce veti alege?  Un obicei nesanatos sau un zambet frumos si sanatos?

Leave a Comment