Radiografia dentară – metodă de prevenție

04
ian.

Radiografia dentară este o parte esențială a controlului stomatologic și a planului de tratament. Fără aceasta, medicul nu poate ști cu exactitate care sunt problemele de care suferă pacientul. Pe lângă faptul că ajută la diagnosticare, radiografia dentară poate fi și o metodă de prevenție. Medicul dentist poate observa afecțiunile din timp și le poate trata înainte de a se agrava.

Ce este radiografia dentară?

Radiografia dentară este o imagine a dinților, osului și țesuturilor moi din jur, care ajută la depistarea afecțiunilor dentare. Radiografiile pot scoate la iveală cariile dentare, structuri ascunse (cum sunt măselele de minte), precum și pierderea osoasă, afecțiuni care nu se pot observa cu ochiul liber. De asemenea radiografiile pot fi utilizate și după realizarea unui tratament pentru a verifica succesul acestuia.

Tipuri de radiografii dentare

  • Radiografie retroalveolară – se realizează pentru a obține o imagine a întregului dinte, de la coroană până la rădăcina acestuia. Aceasta este extrem de importantă în tratamentul endodontic
  • Radiografia Bite-wing – este utilizată pentru detectarea cariilor interdentare
  • Radiografia panoramică – furnizează o imagine de ansamblu asupra ambelor arcade, fără detalii de finețe, cum ar fi cariile. Acest tip de radiografie este util în cazul tratamentelor ortodontice

În general, atunci când vine vorba despre radiografii pacienții devin reticenți și încearcă să evite efectuarea lor. Datorită noilor tehnologii, radiografiile dentare se efectuează astăzi digital, utilizând o cantitate foarte redusă de radiații față de cele tradiționale.

Radiografia dentară digitală utilizează un senzor electronic în loc de film. Imaginea este înregistrată electronic și poate fi vizionată pe computer. Nivelul de radiații este redus cu 80%, iar timpul de expunere este de doar 9 secunde. Acest tip de radiografie este mult mai eficient decât cel clasic, iar imaginea poate fi mărită pentru observarea celor mai fine detalii. Astfel medicul stomatolog poate identifica toate informațiile de care are nevoie pentru realizarea unui tratament corect.

 

Beneficiile radiografiei dentare digitale

  • Doza de radiații este scăzută cu până la 80%
  • Posibilitatea prelucrării imaginii în vederea observării în detaliu
  • Ecologic – nu sunt utilizate substanțe chimice pentru developare
  • Calitatea superioară a imaginii obținute
  • Necesită expunere scurtă – în doar 9 secunde se poate obține o imagine de ansamblu a întregii danturi

Leave a Comment