Retracția gingivală: cauze și tratament

30
mart.

Retracția gingivală cunoscută, în popor, și sub denumirea de dezgolirea rădăcinilor, presupune desprinderea gingiei și retragerea sa de pe dinte. Astfel, marginea țesutului gingival care înconjoară dinții se retrage iar dinții capătă un aspect mai alungit. Spre deosebire de dinte, care este protejat de smalțul dentar, rădăcina este acoperită de cement, care nu asigură o protecție atât de ridicată la atacurile acide, din această cauză poate apărea sensibilitatea dentară.

Cauzele retracției gingivale

Boala parodontală este probabil cea mai frecventă cauză a retracției gingivale. Aceasta afectează țesuturile de susținere a dinților (gingia și osul) și apare ca urmare a depunerii plăcii bacteriene și formării tartrului. Gingia capătă o culoare roșiatică, devine sensibilă la atingere și poate sângera în timpul periajului dentar. Netratată, această afecțiune duce de la detașare gingiei de dinte și formarea de pungi parodontale, până la mobilitatea scăzută a dinților și pierderea acestora. Alți factori care favorizează retracția gingivală sunt:

  • periajul dentare agresiv;
  • tratamentul ortodontic realizat incorect;
  • rădăcini dentare proeminente;
  • bruxismul sau scrâșnirea dinților;
  • înghesuirile dentare;
  • dinții erupți în poziții anormale;
  • tartrul dentar;
  • factori genetici, de exemplu, o gingie subțire

Tratamentul retracției gingivale

Pacienții care suferă de retracție gingivală se pot confrunta un durere în timpul periajul dentar. Din această cauză, igiena orală nu mai este efectuată corespunzător și există riscul apariției cariilor dentare, precum și a altor afecțiuni dentare. Din acest motiv este bine să mergi la medicul dentist încă de la apariția primelor semne. Tratamentul este stabilit numai după ce medicul dentist identifică cauza exactă care a dus la retracția gingivală, precum și în funcție de cât de avansată este boala. În cazul în care retracția gingivală a apărut ca urmare a acumulării de tartru se recomandă efectuarea unui detartraj, în timp ce, atunci când retracția gingivală este cauzată de o dantură strâmbă, înghesuiri dentare sau alinierea greșită a dinților este indicat tratamentul ortodontic. Nu mai amâna vizita la stomatolog, programează-te la 0374 475 555!

Leave a Comment