Obiceiuri vicioase care îți distrug dantura

05
feb.

Obiceiurile vicioase sunt acele acte, gesturi, deprinderi spontane practicate cu o anumită intensitate, ritm și frecvență, pe o durată îndelungată de timp. Acestea pot determina pe termen lung apariția unor anomalii dento-maxilare. În cabinet, medicul dentist trebuie să depisteze tipul obiceiurilor vicioase, propriu-zise sau posturale, precum și particularitățile și caracteristicile specifice.

Tipuri de obiceiuri vicioase

Obiceiurile vicioase pot fi de două feluri, propriu-zise și posturale. Printre obiceiurile vicioase propriu-zise întâlnim cu o mai mare frecvență interpozițiile, care apar, de exemplu, atunci când interpunem limba, degetul sau diferite obiecte între dinți, mușcăm obrazul, pixul sau creionul. Practicate pe o durată de timp îndelungată acestea pot determina creșterea defectuoasă a oaselor maxilare, înghesuirea dinților și apariția problemelor respiratorii.

Atitudinile posturale apar ca urmare a posturilor greșite în timpul somnului sau în timpul zilei și pot determina dezvoltarea unor anomalii dento-maxilare. Acestea se instalează adesea încă din primele luni de viață. În ceea ce privește atitudinile posturale din timpul somnului, acestea pot fi determinate de folosirea saltelelor prea moi sau utilizarea unor perne mult prea mari. De asemenea, obiceiul de a dormi constant cu mâna sub cap sau sub obraz sau obișnuința de a sprijini mâna pe obraz în timpul zilei sunt responsabile de apariția unor asimetrii faciale.

Cum ne afectează aceste obiceiuri vicioase dantura?

Efectele acestor obiceiuri vicioase dobândite în timp și practicate cu regularitate asupra danturii sunt dependente într-o mare măsură de anumiți parametri:

  • durata, cu cât un obicei vicios este practicat pe o perioadă mai lungă de timp, cu atât gravitatea tulburărilor este mai mare;
  • intensitatea, obiceiul vicios realizat cu o forță considerabilă antrenează întotdeauna modificări patologice;
  • ritmul susținut permanent infulențează în mod direct gravitatea consecințelor acestor obiceiuri vicioase asupra danturii;
  • reactivitatea individuală a organismului, nu toate persoanele cu depinderi vicioase dezvoltă anomalii dento-maxilare;
  • vârsta la care se practică, obiceiurile vicioase practicate până la vârsta de 3-4 ani nu au un efect nociv, acestea apar de obicei după această vârstă sau odată cu apariția primilor dinți permaneți;

Reține, cu cât sunt depistate mai devreme, cu atât rezolvările sunt mai simple. Nu renunța la obiceiurile sănătoase, vizitează medicul dentist o dată la 6 luni. Programează-te 0374 475 555!

Leave a Comment