Tot ce trebuie să știi despre eroziunea acidă a dinților

19
sept.

Ce este eroziunea acidă a dinților?

Eroziunea acidă dentară reprezintă deteriorarea, demineralizarea învelișului exterior al dintelui. Atacurile acide asupra dinților se manifestă prin înmuierea și eroziunea smalțului dentar. Saliva are un rol protector, neutralizează pH-ul acid din cavitatea bucală și remineralizează smalțul. Cu cât indicele de aciditate este mai mare, cu atât cantitatea de salivă necesară pentru neutralizarea pH-ului acid și redarea echilibrului natural crește. Atunci când consumul de alimente și băuturi acide devine din ce în ce mai frecvent, saliva nu mai reușeste să asigure protecția necesară dintelui, iar rezistența la mediul acid a smalțului scade.

Semne ale eroziunii dentare

Sensibilitatea dentară este primul semn al eroziunii acide. Consumul de alimente reci, calde, dulci sau acide declanșează un disconfort ușor la nivelul dinților. Pe măsură ce smalțul devine tot mai subțire, sensibilitatea dentară crește, durerile putând fi cauzate inclusiv de aerului rece de afară. Se pot observa schimbări de culoare sau semne de uzură a danturii. Dinții se îngălbenesc, marginile dinților frontali capătă o formă neregulată și un aspect translucid, spațiile interdentare se lărgesc și coroana dentară își pierde treptat din formă, contur.

Cauze ale deteriorării învelișului exterior al dinților

O alimentație sănătoasă presupune pe lângă multe altele și o dietă bogată în fructe. Deși sunt o sursă bună de vitamine, citricele (portocalele, mandarinele, grapefruitul, lămâile) atacă smalțul dentar. Bogate în acizi sunt și roșiile. Indiferent de modul în care alegeți să le consumați, acestea cauzează eroziunea acidă a dinților. Și pentru că tot ne aflăm în plin sezon al murăturilor, vă aducem la cunoștință faptul că oţetul şi zahărul, în combinație, grăbesc procesul de deteriorare a învelișului exterior al dinților. În categoria băuturilor dăunătoare pentru smalțul dentar se află cafeaua, ceaiul, sucurile obținute din citrice și băuturile acidulate, de exemplu, apa carbogazoasă sau berea.

Alte cauze ale deteriorării învelișului exterior al dinților mai pot fi afecțiunile gastro-intestinale, bulimia sau anorexia, care au ca simptom vărsăturile. Contactul direct repetat dintre dantură și sucul gastric, care are un nivel crescut de acidetate, erodează smalțului și crește riscul apariției cariilor. De asemenea, administrarea unor medicamente, de exemplu, vitamina C sau aspirina, pe o perioadă lungă de timp, tratamentul prelungit împotriva alergiilor, precum și anumite afecțiuni ale cavității bucale care se manifestă prin scăderea cantității de salivă favorizează eroziunea acidă a dinților.

 Prevenirea eroziunii smalțului dinților

Cea mai bună metodă de prevenire a eroziunii smalțului este cu siguranță evitarea pe cât posibil a alimentelor și băuturilor acide. Atunci când consumați băuturi acidulate este bine să utilizați paiul, deoarece acesta reduce semnificativ contactul direct între substanța acidă și suprafața dinților, protejând astfel smalțul. Rețineți: nu vă spălați pe dinți imediat după consumarea alimentelor sau băuturilor acide. Așteptați cel puțin 30 de minute! În acest timp vă puteți clăti timp de câteva secunde gura cu apă cu bicarbonat sau puteți mesteca gumă fără zahăr ori îndulcită cu xylitol. Guma va stimula producerea de salivă necesară neutralizării pH-ului acid din gură. Folosiți o pastă de dinți cu fluor care remineralizează şi întăreşte smalţul dinţilor.

Nu uitați că o igienă orală bună include periajul dentar de două ori pe zi și controlul regulat la dentist, o dată la 3 – 4 luni. De asemenea, folosirea aței dentare și a apei de gură, precum și periajul dentar profesional efectuat cel puțin o dată pe an vor îmbunătăți semnificativ sănătatea și aspectul danturii.

 

Leave a Comment