Tratamentul minim invaziv al cariei dentare și restaurările cu ionomer de sticlă

25
sept.

Cariile dentare sunt cauzate de o dietă necorespunzătoare, cu un nivel ridicat de zahăr, și o igienă orală precară ce favorizează apariția plăcii bacteriene. Atunci când consumăm alimente bogate în zahăr bacteriile produc acizi care atacă smalțul dinților, ducând în cele din urmă la apariția cariilor. În mod normal saliva protejează dintele de atacurile acide și reface smalțul, îndepărtând bacteriile și resturile de alimente. Procesul carios poate apărea și în cazul pacienților care suferă de sindromul gurii uscate, cunoscută medical sub numele de xerostomia.

În prezent se încearcă mutarea accentului dinspre restaurare spre prevenție și minimalizarea factorilor care măresc riscul apariției cariilor dentare. Conceptul de stomatologie Minim Invazivă urmărește înțelegerea proceselor carioase și prevenirea apariției acestora. Ca orice altă boală, caria dentară poate fi prevenită, fără să se mai ajungă la intervenții chirugicale. Pentru aceasta este nevoie ca pacientul să conștietizeze importanța vizitelor regulate la stomatolog și să stabilească o relație deschisă cu medicul dentist.

Medicul stomatolog este singurul în măsură să identifice factorii cu potențial cariogen și să prescrie un tratament pentru prevenția cariilor dentare. Pentru început acesta va întocmi un istoric clinic al pacientului pentru a identifica dacă prezintă afecțiuni medicale, de exemplu, xerostomia, care pot influența direct apariția cariilor. Medicul dentist se va interesa despre stilul de viață, dieta și igiena orală a pacientului. Toate aceste detalii sunt extrem de utile în identificare factorilor de risc. În continuare examinarea orală va evidenția dacă dinții prezintă o uzură chimică necarioasă sau există deja carii incipiente. În unele cazuri medicul poate cere pacientului să facă o radiografie de investigare Bitewing.

După etapa de identitificare a factorilor cu potențial cariogen urmează faza de prevenție. În funcție de caz pacientul poate fi încurajat să facă anumite modificări de alimentație și să își schimbe stilul de viață. De asemenea, medicul dentist îi poate explica pacientului cum să aibă o igienă orală mai bună, care pe lângă periajul de 2 ori pe zi, folosirea aței dentare și a apei de gură, include și curățarea profesională a dinților, detartajul anual și efectuarea testelor salivare și bacteriene. Testele precum Plaque Indicator Kit, Saliva-Check Buffer și Saliva-Check Mutans pot fi folosite pentru a identifica dacă există bacterii cariogene sau pentru a vedea care este nivelul pH-ului din salivă, precum și dacă aceasta își îndeplinește cu succes rolul protector și ajută la refacera învelișului protector al dinților. Tot o măsură de prevenție sunt și controalele de rutină la dentist din 6 în 6 luni.

La recomandarea medicului,  pacientul poate folosi creme protectoare pentru dinți (de exemplu, GC Tooth Mousse) care protejează smalțul de eroziunea acidă. Acestea au cel mai adesea în componența lor ioni biodisponibili de calciu și fosfat și se pot prescrie înainte și după tratamentul de albire, în timpul tratamentului ortodontic, în cazul în care se observă o predispoziție la apariția cariilor, pentru a îmbunătăți fluxul salivar natural al pacienților care suferă de xerostomia sau pentru a reduce hipersensibilitatea dentară caracterizată printr-o senzație de durere a dinților. Au avantajul că pot fi folosite cu ușurință la orice vârstă. Se aplică pe suprafața dinților fie cu degetul, fie cu o spatulă și se lasă să acționeze 2 – 5 minute. De cele mai multe ori acestea nu necesită clătire.

O altă modalitate de prevenție a proceselor carioase este utilizarea cimenturilor ionomere de sticlă, cunoscute şi sub denumirea de glassionomeri, care eliberează o cantitate considerabilă de fluor pentru protejarea fisurilor molarilor în erupție, pentru stabilizarea cariilor. Cimenturile ionomere de sticlă au o aderenţă foarte bună la ţesuturile dure dentare, sunt ideale pentru sigilarea marginală, sunt biocompatibile, eliberează o cantitate ridicată de fluor, au un timp de priză foarte bun, își păstrează culoarea timp îndelungat și arată foarte bine din punct de vedere estetic.

În cazul în care pacientul prezintă deja procese carioase se va recurge la restaurarea minim invazivă a structurii dinților cu ajutorul celor mai noi materialelor de restaurare, de exemplu EQUIA. Acestea au o putere de adeziune mult mai mare, spre deosebire de amalgam, aderă chimic la smalț și dentină și sigilează dintele. În viitor se dorește dezvoltarea materialelor de restaurare adezive.

În concluzie, stomatologia minim invazivă pune accentul pe educarea pacientului și prevenirea problemelor dentare. În acest context vizitelor regulate la medicul dentist sunt extrem de importante pentru prevenirea proceselor carioase și păstrarea unei danturi sănătoase.

Sub deviza invatam unii de la altii,  colegii nostri participa la cursuri diferite tinute la Centru de Pregatire Avansata in Medicina Dentara din Caramfil. Echipa de pedodontie a participat la cursul: “Restaurarile cu ionomer de sticla, avantaje, tips and tricks” sustinut de dl. Alex Pavel, curs de la care a fost documentat si articolul.

Leave a Comment