Când trebuie scoasă măseaua de minte

28
nov.

Măselele de minte, atât de folositoare în trecut pentru strămoșii noștri, au tendința de a dispărea în viitor de pe arcada dentară a omului modern, fiind cel mai adesea un impediment pentru ocluzie. Există mitul conform căruia maselele de minte sunt în strânsă legătură cu IQ-ul. Fals! În popor, atunci când erup măselele de minte oamenii folosesc expresia „ți-a venit mintea la cap”. Această zicală poate fi considerată adevărată doar dacă luăm în considerare faptul că măselele de minte erup târziu, atunci când se presupune că începem să ne maturizăm.

În trecut, măselele de minte erau folosite pentru mestecarea alimentelor, în special a alimentelor dure. Odată cu schimbarea obiceiurilor alimentare și a produselor pe care le consumăm, acestea nu mai sunt necesare. În prezent, alimentele nu mai sunt atât de dure, pentru că cele mai multe se prepară termic. Conform ultimelor studii, se constată o reducere o volumului cavității orale ca o consecință directă a modificării hranei, de la cea crudă la cea gătită.

Dacă până acum am vorbit despre faptul că măselele de minte nu ne mai sunt necesare, în continuare dorim să vă aducem la cunoștință complicații care pot apărea în momentul în care acestea erup pe arcadă. În anumite situații, erupția măselelor de minte poate fi însoțită de durere, edem, disconfort sau, în cazuri mai grave, febră.

De asemenea, nici persoanele care vor să își corecteze mușcătura sau să își îndrepte dinții nu sunt scutiți de efectele lor negativ. Este recomandat ca înaintea montării aparatului ortodontic să fie extrase măselele de minte, pentru a nu înghesui dinții. Din cauza poziției lor posterioare pe arcadă, periajul în zonă poate fi dificil, ceea ce duce la retenția de alimente și apariția cariilor dentare. Odată cariați, molarii de minte sunt dificil de tratat, întrucât accesul este dificil.

Avantajul măselelor de minte erupte pe arcadă este acela că se pot extrage cu ușurință, fără prea multe complicații, într-un timp scurt. În schimb, pentru molarii de minte incluși, cei care nu se văd în cavitatea orală a pacientului, extracția se realizează printr-o intervenție chirurgicală de secționare a gingiei și punerea în evidență a molarului aflat în os. În funcție de poziția lor, pe arcada superioară sau inferioară, medicul dentist trebuie să fie atent la structurile înconjurătoare.

Chiar dacă pare o procedură complicată, dificilă și chiar chinuitoare pentru pacient, extracția măselelor de minte este o intervenție de rutină efectuată rapid și fără complicații în Clincile dentare Dr. Leahu, astfel că mulți pacienți apelează cu încredere la medicii nostri specialiști.

Leave a Comment