O dată la 3 secunde un om are nevoie de sânge. Fii tu eroul lui! Donează sânge!

08
nov.

Medicii, asistentele și foștii pacienți ai Clinicilor dentare Dr. Leahu, dar și echipa Rin Grand Hotel se reunesc pe 21 NOIEMBRIE într-o campanie de donare de sânge pentru spitalele bucureștene. Sub sloganul „FII TU EROUL LUI! DONEAZĂ SÂNGE!” vrem să tragem un semnal de alarmă asupra nevoii de sânge din unităţile sanitare.

Câteodată viața atârnă doar de un fir de păr. Uneori, acest fir poate însemna cațiva mililitri de sânge de care ai nevoie pentru a supraviețui. Din cantitatea de sânge donată o singură dată se pot extrage elementele care pot salva viețile a trei oameni.

Dr. Ionuț Leahu: Aproximativ unul din 10 pacienți internați, mai ales în secțiile de chirurgie, hematologie, oncologie, ginecologie, obstetrică, traumatologie sau ortopedie, au nevoie de o transfuzie. În ultimii ani tot mai mulți pacienți din secțiile de interne, oncologie sau hematologie au nevoie de transfuzie de trombocite. De multe ori acești pacienți necesită măcar două unitați de sânge sau produse derivate din sânge.

Dacă donezi sânge de mai multe ori pe an ai o stare fizică mai bună decât cei care nu donează sânge și, mai mult, reduci riscul apariției mai multor boli grave. Condițiile pe care trebuie să le îndeplinești, le găsești aici.

Dr. Ionuț Leahu: Am demarat această campanie pentru a da un exemplu. Suntem deja la a doua ediție a acestei campanii. Este un proiect bazat pe puterea exemplului personal și a motivației venite din apartenența la un grup. Suntem medici și am făcut un jurământ. Donarea de sânge este o altă modalitate de a-i ajuta pe pacienți.

Centrul de Transfuzie Sanguină sprijină demersul și trimite la Centrul de Excelență în Implantologie Dr. Leahu din incinta Rin Grand Hotel Vitan o echipă mobilă.

Condiții pe care trebuie să le îndeplinești pentru a putea dona sânge:

  • să ai vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani;
  • să ai greutatea cuprinsă în intervalul 50 – 100 kg (femei) sau 60 – 110 kg (bărbaţi);
  • tensiunea arterială sistolică să fie între 100 şi 180 mmH;
  • să nu fi suferit intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni;
  • femeile să nu fie: însărcinate sau în perioada menstruală
  • să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice în ultimele 72 de ore;
  • să nu fi urmat vreun tratament cu medicamente pentru diferite afecţiuni, de exemplu, hipertensiune, boli de inimă, boli renale, psihice, hepatice sau endocrine

Este important să nu fi avut sau să nu suferi de afecţiuni cardiovasculare, afecţiuni ale sistemului nervos central, tendinţa patologică la sângerare, afecţiuni ale tractului gastrointestinal, afecţiuni ale tractului genitourinar, afecţiuni hematologice, afecţiuni renale, afecţiuni metabolice şi endocrine, afecţiuni ale sistemului respirator, alergii, afecţiuni reumatologice şi imunologice, afecţiuni dermatologice, boli infecţioase şi parazitare, afecţiuni maligne, encefalopatie spongiforma transmisibilă. În caz contrar, nu vei putea dona sânge!

Înainte de a dona sânge îți recomandăm să te odihnești și să iei un mic dejun consistent, bogat în legume și fructe, fără proteine și grăsimi. De asemenea, poți consuma o ceașcă de cafea sau de ceai. În cazul în care ai probleme cu tensiunea arterială, renunță la cafea. Nu fuma cu o oră înainte și nu consuma alcool. Atenție! Trebuie să aștepți să treacă o oră după ce ai donat sânge pentru a putea fuma din nou.

Atunci când te prezinți la centrul de donare asigură-te că ai la tine un act de indentitate în original. Dacă ai o stare de sănătate bună și medicul constată că poți dona sânge, ți se va recolta între 450 ml și 500 ml de sânge. Organismul are capacitatea de a reface această cantitate de sânge în 24 ore. Un bărbat poate dona de maxim 5 ori pe an, iar o femeie de 4 ori. Intervalul între două donări este de 2 luni. După donare este recomandat să nu faci efort fizic, să nu ridici greutăţi cu ajutorul mâinii din care ți s-a recoltat și să consumi multe lichide.

Vino alături de noi pe 21 NOIEMBRIE! FII TU EROUL LUI! DONEAZĂ SÂNGE!

Începând cu ora 09:00 te așteptăm alături de echipa Clinicilor Dentare Dr. Leahu și echipa Rin Grand Hotel. Unde? În incinta Rin Grand Hotel din Șoseaua Vitan Bârzești 7D-7E, etaj 13, Sala Barcelona.

Pentru înscrieri așteptăm mailurile dumneavoastră la adresa andreea.mosoiu@drleahu.ro sau telefonic la 0748 113 433. Oferim consultații stomatologice gratuite tuturor participanților la campanie.

Leave a Comment