Ce este leucoplazia?

12
sept.

Leucoplazia este o afecțiune a mucoaselor, definită de o pată de mici dimensiuni, de culoare albă. Aceasta are un grad de dezvoltare lent, sub acțiunea unor factori iritanți.

Mucoasa orală este formată dintr-un epiteliu pavimentos fin și este supusă constant modificărilor de temperatura sau diverselor traume cauzate de modul de alimentație sau anumite obiceiuri și vicii.

Este caracterizată prin depunderea unor plăci de culoare albicioasă și se poate regăsi în cavitatea orală, la nivelul limbii sau în interiorul obrajilor.

„Leucoplazia se întânește de cele mai multe ori la persoanele adulte, trecute de 40 de ani și pot fi observate cu ușurință de către medicul stomatolog. Cu toate că pacientul simte disconfort la atingere, la consumul de alimente iuți sau lichide fierbinți, aceasta nu este dureroasă. „ spune dr.Ionut Leahu

Chiar dacă este precanceroasă, leucoplazia nu prezintă potențial canceros și nici agravare dacă factorul declanșator este eliminat. Aceasta poate reprezenta în schimb, semne precoce de cancer.

Leucoplazia poate fi cauzată de:

-igienă orară necorespunzătoare

-leziuni carioase mari

-contactul repetat al marginilor dinților cu mucoasa orală (mai exact, acestă frecare produce leziuni)

-proteze dentare

-piercinguri/ bijuterii orale

-mestecarea alimentelor cu dinți atrofiați

-mediu cu bacterii

-diverse probleme ale ocluziei

-iritații cauzate de materiale

-infecții cronice virale

-alcool și tutun

-diverse boli precum diabetul

-lipsa unor vitamine

„Igiena este de cele mai multe ori factorul salvator în tratarea unor probleme de sănătate. Și în cazul leucoplaziei, atenția față de igiena orală reprezintă un factor important, precum și îndepărtarea lor. De asemenea, este necesar un control o dată la 3 luni. E de menționat ca o persoană care are acest tip de leziune să renunțe la fumat și la consumul exagerat de alcool.” spune dr.Ionut Leahu.

Dacă aceasta este agravată și arată semne precoce de cancer, intervențiile sunt mai complexe. Ele se pot îndepărta chirurgical, cu ajutorul laserului, electrochirurgie sau înghețare.

 

Leave a Comment