Ce este mucocelul?

24
aug.

Mucocelul reprezintă o leziune comună a mucoasei orale, fiind considerat un chist mucos fals. Spre deosebire de un chist adevărat, nu are o membrană epitelială care să îl delimiteze de țesuturile de lângă. În cazul unei rupturi ale ductului salivar acesta se varsă în țesuturile moi înconjurătoare. Mai pe înțelesul tuturor, acesta reprezintă o afecțiune a glandelor salivare.

Ruptura ductului este provocată de mici traumatisme asociate sau de anumite ticuri ale pacienților, cum ar fi mușcatul buzelor.

“Este întânit la persoanele tinere în general, cum ar fi copiii sau adolescenții. Este mai frecvent la sexul masclin decât cel feminin. Acesta se găsește în mare măsură la nivelul buzei inferioare. Nu este exclus însă, în a putea fi observat și pe mucoase obrazului, în cerul gurii sau chiar pe limbă. Cu toate acestea este o umflătură de mici dimensiuni, de culoare albăstruie sau gălbuie, nedureroasă cu o consistență mucoasă și gelatinoasă. Mărimea sa variază între jumătate de centimetru și un centimetru.  „ spune dr. Ionut Leahu

În schimb, pot crea o senzație de disconfort cauzată de denivelarea din gură de care pacienții sunt conștienți.

Evoluția este una lentă, astfel că în unele cazuri, acesta se vindecă complet de la sine după o perioadă de timp de câteva zile sau aproximativ 3-6 săptămâni de la apariție.  „Insă consultația la un medic dentist este recomandată însă de la primele semne, cu atât mai mult dacă nu recidivează în primele două luni. Nu trebuie să trecem nici peste simptomele în care acesta crește, sângerează sau devine dureros în activitățile cotidiene, cum ar fi mestecatul sau chiar vorbitul.  Leziunile mai profunde vor dobândi culoare gălbuie. Dacă sunt netratate, aceste mici leziuni pot forma un cucui permanent.” Spune dr. Ionut Leahu.

Există însă și posibilitatea ca acesta să necesite îndepărtarea chirurgicală, prin laser sau bisturiu. Este necesar, în primul rând ca respectivul țesut să fie examinat pentru a exclude posibilitatea ca o tumoare să își facă apariția, printr-un examen histrologic.  În cazuri mai speciale, acesta poate determina apariția unei sinuzite sau meningite.  Se menționează că chisturile mucoase pot apărea și în jurul piercing-ului sau a unor bijuterii care se află în cavitatea bucală.

Tratamentul constă într-o igienă cât mai riguroasă, antibiotice sau chiar aerosoli.

Leave a Comment