Ce este și cum se realizează tratamentul de canal?

18
oct.

De cele mai multe ori, atunci când experimentăm durerea dentară, alegem să o ignorăm. Dar ce nu știm este că cel mai probabil dintele respectiv a fost afectat de caria dentară. În stadiu incipient, caria nu provoacă durere. Atunci când nervul dintelui este afectat, durerea începe să apară, iar pentru a salva dintele va fi nevoie de un tratament de canal.

Tratamentul de canal presupune îndepărtarea pulpei dentare, țesutul ce se află în centrul dintelui. După îndepărtarea țesutului afectat, dintele este curățat, iar spațiul rămas este umplut cu material. Această procesură se numește obturație de canal. În trecut, dinții afectați erau extrași. Astăzi tratamentul de canal salvează aproape orice dinte.

Cele mai comune cauze care duc la afectarea pulpei dentare sunt:

  • Crăpăturile de pe suprafața dinților
  • Caria complexă
  • Traume suferite la nivelul dinților

O dată ce pulpa dentară a fost afectată este necesar să se intervină rapid. Netratată, infecția se acumulează și afectează osul, ducând la durere și la pierderea dintelui.

Cum se realizează tratamentul de canal

Tratamentul de canal presupune efectuarea mai multor pași:

  • În primul rând se realizează o deschidere, pe fața interioră în cazul dinților, prin coroană în cazul molarilor și premolarilor.
  • După îndepărtarea țesutului afectat, camera pulpară și canalul radicular sunt curățate și pregătite pentru obturație
  • Dacă este nevoie de mai mult de o ședință, se realizează o obturație temporară pentru a proteja dintele pacientului pana ajunge din nou în cabinet
  • Obturația temporară se îndepărtează și se realizează obturația permanentă. Uneori este necesară introducerea unui pivot pentru susținerea dintelui.
  • În pasul final, o coroană dentară este pusă pe suprafața dintelui pentru a recreea aspectul estetic natural al dintelui.

Cât va ține restaurarea dentară?

Dintele tratat și restaurat poate ține o viață întreagă dacă ai grijă de el. Întrucât caria dentară încă poate afecta un dinte tratat este necesar să ai mare grijă la igiena orală și să mergi la consultul periodic  o dată la 6 luni.