Studiu: Numărul cabinetelor stomatologice private a crescut cu 20% în ultimul an. 2015, anul dispariţiei cabinetelor publice

20
oct.

În ultimul an, numărul cabinetelor stomatologice private din România a crescut cu 18%, de la 12.502 la 14.732. Cele mai multe au fost deschise în Municipiul Bucureşti şi în judeţele Cluj, Harghita, Bacău, Prahova, Dolj, cu peste 100 de unităţi. La polul opus, închiderea cabinetelor de stat a continuat într-un regim alert, numărul lor scăzând de la peste 1.500 la doar 30.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, numai în capitală, numărul cabinetelor stomatologice private a crescut cu 27%, de la 2.278 la 2.894, în anul 2015. Există şi excepţii. În judeţele Olt şi Arad, nu s-a deschis niciun cabinet privat, numărul unităţilor fiind acelaşi în 2014 şi 2015, 65, respectiv 381 (vezi Figura 1. Harta cabinetelor stomatologice private).

Creșterea numărului de cabinete stomatologice private este benefică și demonstrează faptul că tot mai mulți români conștientizează importanța sănătății orale, atunci când apelează cu încredere la sistemul medical privat. Mă bucur să văd că și alți colegi investesc pentru a le putea oferi pacienților un act medical de cea mai bună calitate. Viitorul în medicina dentară este sistemul privat, consideră dr. Ionuţ Leahu, medic stomatolog.

În cazul cabinetelor publice, cele mai multe sunt concentrate în regiunea nord-vest, 6. În judeţele Bihor, Covasna, Sibiu, Bacău, Suceava, Brăila, Buzău, Vrancea, Călăraşi, Vâlcea şi Caraş-Severin nu mai există niciun cabinet de stat.

Dispariţia reţelei publice de cabinete stomatologice era previzibilă încă din anii 2000. Nicio investiţie nu avea cum să salveze acest segment, aşa că este un deznodământ care era doar o chestiune de timp. În aceste condiţii, nu ar fi oare firesc ca tratamentele stomatologice ofertite în mediul privat să fie decontate într-o mai mare măsură de stat? Terapiile din acest segment nu sunt un moft, aşa că ele trebuie suportate, la costuri reale, de asigurările plătite de contribuabili. Nu mă refer aici la lucrări de estetică dentară, ci la intervenţii absolut necesare pentru sănătatea pacienţilor, susţine Cristian Hotoboc, preşedintele Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private.

Totul se întâmplă în situaţia în care mai bine de jumătate dintre români au cel puţin un dinte lipsă, 33% dintre români şi-au pierdut deja 3 dinţi până la 40 de ani, iar 1 din 20 are nevoie de implanturi fie pe o arcadă, fie integral, dinţii din zonele respective fiind irecuperabili sau absenţi, arată un studiu realizat de un lanţ de clinici private din Bucureşti, pe un eşantion de 1.600 de pacienţi din capitală, judeţul Ilfov şi împrejurimi.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, creşterea numărului de cabinete private se datorează atât desfiinţării unor cabinete medicale de stat, a privatizării unor cabinete, a înfiinţării de noi cabinete private, precum şi a aplicarii unor ordine ale Ministerului Sănătăţii privind restructurarea sistemului sanitar. În acelaşi timp, Ministerul Sănătăţii şi-a revizuit modul de înregistrare a statisticilor proprii privind cabinetele medicale prin aplicarea unei metode mult mai riguroase de înregistrare a cabinetelor, în funcţie de forma de proprietate a cabinetului din punct de vedere a capitalului social.

*Harta cabinetelor stomatologice deschise in 2015.

Leave a Comment