Ce sunt marmorațiile și de ce trebuie ținute sub control?

31
ian.

Caria dentară reprezintă una dintre cele mai răspândite afecțiuni dentare și se manifestă printr-un proces distructiv al țesuturilor dure dentare. Leziunile carioase incipiente care apar la nivelul șanțurilor și fosetelor, acele „gropițe” de pe suprafața molarilor și premolarilor, se numesc marmorații. În timp, din cauza unei igiene orale deficitare ori a unei structuri dentare cu o rezistență scăzută, acestea pot evolua spre o leziune carioasă simplă sau complicată.

Aceste colorații brune, cunoscute în termeni medicali ca marmorații, nu sunt însoțite de niciun simptom, care să pună în alertă pacientul. Din acest motiv ele pot fi extrem de periculoase. Ignorarea acestora duce iremediabil la avansarea bolii, deteriorarea stratului dentar şi chiar pierderea dintelui.

Printre principalele cauze ale apariției cariilor dentare și implicit a marmorațiilor se numără:  

  • igiena orală deficitară;
  • carenţa de fluor, calciu;
  • fumatul excesiv;
  • consumul crescut de alcool;
  • refluxul gastroesofagian;
  • consumul ridicat de alimente bogate în zahăr ori carbohidrați;
  • incapacitatea salivei de a contrabalansa mediul acid din cavitatea orală și de a proteja dantura;

În primele stadii ale cariei dentare, tratamentul constă în aplicarea de fluor pe zona afectată. Fluorul are rolul de a remineraliza dintele, stopând procesul carios. În funcţie de caz, medicul dentist poate recurge la sigilarea măselelor, însă numai cu îndepărtarea în prealabil a marmoraţiilor. Compozitul fluid aplicat ca sigilant conține substanţe antibacteriene pe bază de fluor.

Sigilarea nu este însă suficientă. Pentru a proteja dinții de carii, pacientul are un rol extrem de important. Periajul corect, utlizarea unei paste de dinți pe bază de fluor, folosirea aței dentare și a apei de gură ori a dușului bucal, evitarea alimentelor bogate în zahăr, vizitele la medicul dentist pentru control din 6 în 6 luni, detartrajul și periajul profesional scad riscul producerii cariilor dentare și stopează procesul carios din stadii incipiente.

Conform studiilor, peste 80% din populaţia României se confruntă cu această afecțiune dentară. Programează-te acum la 0374 475 555 pentru un control, doar împreună putem preveni şi trata cu succes cariile dentare.

Leave a Comment