Ce trebuie să știi despre fractura coroanei dentare

10
ian.

O dantură dreaptă, sănătoasă și strălucitoare reprezintă visul fiecăruia dintre noi, mai ales atunci când trecem pragul clinicilor stomatologice. Cu toate acestea, indiferent de cât de multă atenție acordăm igienei noastre orale, situațiile neplăcute pot apărea oricând iar fracturarea coroanei dentare este doar una dintre ele.

În funcție de adâncime, fractura coroanei dentare poate afecta pulpa dintelui sau poate fi doar o fractură superficială, de suprafață. În general, cauzele fracturilor coroanei sunt externe, de exemplu folosirea dinților pe post de instrumente (află mai multe despre folosirea dinților pe post de unelte aici). Evitați să mestecați gheață sau să spargeți semințe foarte tari, purtați gutiere anti-bruxism, în cazul în care aveți obiceiul de a scrâșni din dinți, sau gutiere de protecție, în cazul în care practicați un sport.

Un dinte fracturat poate cauza durere în timpul masticației și sensibilitate la temperaturi extreme (fierbinte sau rece). În unele cazuri, fractura coroanei dentare poate fi asimptomatică. Cu toate acestea, este necesar să vizitați medicul stomatolog. Acesta este singurul în măsură să pună diagnosticul corect. În urma unei consultații, veți stabili împreună cu medicul dentist care este planul de tratament. Dacă pulpa dintelui nu este expusă, tratamentul va fi simplu. Există însă și posibilitatea ca fractura să afecteze întreg dintele, chiar dacă pulpa dentară nu a fost afectată.

Tratamentul diferă în funcție de tipul de fractură de coroană dentară. Astfel, pentru o fractură superficială, în care pulpa și dintele ca întreg nu sunt afectate, se îndepărtează resturile și se restaurează coroana. În cazul unei fracturi medii este necesară îndepărtarea fragmentelor și se recomandă un tratament endodontic. De asemenea, există posibilitatea extragerii fragmentului apical, ca mai apoi coroana să fie restaurată. Fractura severă presupune o intervenție chirurgicală. Rădăcina este repoziționată după care se recomandă tratamentul cu implant dentar.

Fractura dentară reprezintă un risc pentru sănătatea orală a pacientului, motiv pentru care vă recomandăm să nu amânați vizita le medicul dentist. Pentru programări puteți suna la numărul de telefon 0374 475 555!

Leave a Comment