De câte tipuri sunt durerile dentare?

08
ian.

Când vorbim despre durere, vorbim despre un lucru cu adevărat neplăcut. Cu toate acestea, durerea de dinți este una dintre cele mai insuportabile dureri și poate apărea în cele mai nepotrivite momente: când socializăm, când mâncăm sau bem ceva ce ne place sau seara când vrem să dormim. Majoritatea dintre noi a trecut deja prin chinurile unei dureri dentare, care este cu atât mai pronunțată cu cât problema este mai mare.

Știai că durerile dentare sunt de mai multe feluri? Iată care sunt acestea:

Sensibilitatea dentară – aceasta apare atunci când smalțul devine prea subțire și descoperă zonele sensibile de pe suprafața rădăcinii unui dinte. Principalele cauze care pot determina sensibilitate dentară sunt: caria dentară, o obturație mobilă sau retracția gingivală. Aceasta se resimte prin durere la consumul alimentelor la temperaturi scăzute sau crescute. Medicul dentist recomandă utilizarea unei periuțe cu peri moi și folosirea unei paste pentru dinți sensibili sau bogată în fluor.

Dureri la consumul de alimente calde sau reci – chiar dacă am vorbit despre sensibilitatea dentară, dacă durerile sunt de intensitate medie sau mare, putem vorbi deja de pulpită dentară. Cauza lor sunt microbii care penetrează smalțul și ajung în pulpa dintelui. În această situație, medicul stomatolog va scoate nervul și va obtura canalele radiculare, după care dintele este reconstituit. Medicamentele sunt o soluție temporară, deoarece amelioreză situația pe o perioadă scurtă de timp.

Dureri după diverse tratamente dentare – unele tratamente pot duce la inflamarea ușoară a pulpei dentare și în acest caz pacientul poate simți o durere temporară la nivelul dintelui. Ea poate dispărea după câteva zile, câteva ore, sau, în cazul unor tratamente endodontice mai complexe, câteva săptămâni. Medicul vă poate recomanda să luați analgezice ușoare.

Dureri de la mușcăturăaceastă durere apare în momentul în care mușcați pe un dinte cu o carie adâncă, o obturație mobilă sau pe un dinte fracturat. Medicul dentist vă poate oferi tratamentul potrivit, în funcție de gravitate problemei.

Dureri la nivelul cavității bucale – chiar dacă nu știm cu exactitate care este dintele care ne dă această stare de disconfort/de durere, semnele indică pulpita dentară. Aceasta apare în urma unei carii adânci, atunci când nervul este infectat. În urma unui control, medicul dentist va descoperi cu exactitate care este cauza durerii.

Dureri la nivelul dinților superiori – durerile de la nivelul sinusului maxilar pot fi resimțite inclusiv la nivelul dinților. Astfel, sinuzita maxilară se simte la nivelul obrajilor sau a molarilor și premolarilor superiori. O altă cauză a durerii resimțite la nivelul feței și a dinților este reprezentată de bruxism (scrâșnirea dinților). Pentru depistarea exactă a diverselor probleme este necesar să mergeți la o consultație stomatologică și, în anumite cazuri, este indicată efectuarea unei radiografii, tomografii sau chiar a unui RMN. În astfel de situații este bine să consultați medicul stomatolog sau chirurgul maxilo-facial.

Indiferent de durerea dentară pe care o aveți este indicat să vizitați medicul dentist, deoarece acesta este singurul în măsură să depisteze cauza problemei și să vă ofere tratamentul corect. Programează-te acum la 0374 475 555 și ai grijă de sănătatea danturii tale!

Leave a Comment