Sindromul de apnee sau întreruperea temporară a respirației

03
ian.

Știai că un om petrece aproximativ o treime din viață dormind? Somnul este aliatul sănătății noastre, fără de care organismul nu ar putea funcționa cum trebuie, atât la capacitatea fizică, cât și mentală.

Dacă atunci când eram copii preferam să ne jucăm cât mai mult, în loc să dormim iar momentele în care părinții ne spuneau să ne odihnim la ora prânzului sau după-amiaza erau chinuitoare, astăzi timpul nu ne ajunge și ne dorim să dormim cât mai mult. Nu puteam conștientiza de la o vârstă atât de fragedă cât de important este somnul pentru dezvoltarea noastră armonioasă, ca viitori adulți. Apneea obstructivă de somn poate influența la un copil felul în care acesta se concentrează, învață sau se simte, dar și modul în care crește și se dezvoltă.

Apneea reprezintă o întrerupere temporară a respirației, mai exact, cei care suferă de această problemă se opresc repetat din respirat în timpul somnului. Aceste intervale pot dura de la câteva secunde la un minut sau poate chiar mai mult. Aceasta apare când musculatura gâtului și a limbii se relaxează și blochează parțial căile aeriene. Obezitatea, amigdalele mărite sau polipii pot favoriza întreruperea temporară a respirației.

Dacă pauzele de respirație sunt frecvente, oxigenul inspirat nu este suficient pentru a menține o inimă sănătoasă, astfel că persoanele care suferă de această tulburare de respirație poate dezvolta în timp boli cardiovasculare sau complicații grave, de exemplu, atacuri cerebrale. Pot apărea inclusiv probleme la nivelul gurii: maxilar îngust sau afecțiuni ale articulației temporo-mandibulare.

Apneea de somn apare atât la adulți, cât și la copii. Printre semnele care ajută la depistarea acesteia putem enumera: scrâșnitul din dinți, sforăitul, respirația pe gură, transpiratul excesiv în timpul somnului, dar și somnolența în timpul zilei. De asemenea, scăderea concentrației de oxigen declanșează o trezire parțială însoțită ulterior de un sforăit mai puternic și de o inspirație bruscă.

Este necesar să depistăm simptomele apneei de somn. Somnul superficial cauzat de respirația insuficientă creează probleme organsimului iar persoanele care suferă de acest sindrom se vor simți continuu obosiți. Mai mult de atât, oboseala afectează capacitatea de concentrarea. Apneea obstructivă este cea mai întâlnită formă de apnee manifestată în timpul somnului și se poate trata, motiv pentru care este recomandat să mergeți la un medic specialist, de la cel ortodont, până la ORL sau chiar medicul pneumolog.

Leave a Comment