Susținem prevenția pentru sănătatea dentară a copiilor

23
feb.

Alături de Patronatul furnizorilor de servicii medicale private( PALMED) am avut o întâlnire cu reprezentanți ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în care am solicitat desființarea plafonului de decontare a serviciilor medicale pentru copii astfel încât dentiștii să poată oferi măcar celor mici orice fel de servicii gratuit.

România este țara cu cele mai multe persoane cu carii dentare, dar și țara în care alocațiile de la buget pentru tratamente stomatologice sunt cele mai scăzute.

Statul asigură doar echivalentul a maximum 12 plombe pe lună, pentru copiii care merg la dentist. Adică un medic care are contract cu CNAS poate face aproximativ 12-15 intervenții minime pe lună. Din păcate este o picătură într-un ocean în condițiile în care aproape 4 milioane de copii au carii sau alte probleme stomatologice.

Plafonul este de 1.600 de lei pe medic, pe lună. Ceea ce este, după părerea noastră, insuficient. Și, în plus, acest plafon nu este diferențiat pe copii și adulți.

Ne dorim să asigurăm tuturor copiilor din România o dantură sănătoasă și o dezvoltare normală prin tratamentele stomatologice gratuite decontate de fondul asigurărilor de sănătate.

Probleme de sănătate generală care derivă din netratarea danturii copiilor

Copiii care nu beneficiază de un tratament corect al cariilor pot avea tulburari de masticație, infecții ale căilor respiratorii și chiar afecțiuni cardiovasculare.

Durerile dentare provocate de carii au efecte și asupra concentrării la școală și determină, consumul de alimente mai ușor de mestecat, dar mai proaste din punct de vedere al valorii nutritive, adesea cu niveluri crescute de zahăr având drept consecință apariția problemelor de creștere și dezvoltare și chiar a obezității.

Un copil care merge la stomatolog o să fie un adult cu o dantură sănătoasă!

Leave a Comment